-->

CNN: 'Crafting makes you happy'

CNN schreef een artikel over Sarah, die plotseling haar broer verloor en daardoor in psychische problemen kwam. Ze kreeg paniekaanvallen en kwam de deur bijna niet meer uit. Totdat haar man haar breinaalden gaf. In het begin was ze erg sceptisch, maar gaande de weg merkte ze dat ze dingen kon loslaten en dat ze haar rust terug vond. Dat was het punt waarop ze echt begon met knutselen.

Volgens experts kan knutselen bijdragen aan het verminderen van chronische pijn, angsten en depressies. Het kan ook stress verminderen en het geluksgevoel vergroten. Er is nog weinig onderzoek naar gedaan, maar een belangrijk aspect is de 'flow', waarbij we zó opgaan in onze creativiteit, ook al maken we soms moeilijke dingen, dat we de tijd lijken te vergeten. Als we in deze 'flow' zitten, hebben we minder aandacht voor andere zaken zoals problemen, pijn etc. omdat we niet in staat zijn om onze aandacht over meerdere zaken tegelijk te verdelen (we kunnen ook niet naar twee mensen tegelijk luisteren). De effecten hiervan zijn gelijk aan mediteren.

Het gevolg van dit alles is dat er een stofje vrijkomt in de hersenen: dopamine, wat een natuurlijk anti-depressivum is. En niet alleen het knutselen zelf heeft deze grote voordelen, ook wanneer we achteraf naar onze creaties kijken, komt dit geluksgevoel nog eens terug.

Dus: geen excuses meer, of 'ik heb geen tijd', maar tijd maken! Doe wat je graag doet! Of het nu breien is, of haken, of tekenen of kaarten maken... Na het lezen van deze tekst weet je hoe gezond het voor je is!

Toen ik in juni mijn broer Rick verloor na een kort ziekbed heb ik ook de knoop doorgehakt om demonstratrice te worden bij Stampin' Up! en dat heeft me wel geholpen in die tijd om me de nodige afleiding te geven. Het verdriet om dit grote verlies was er natuurlijk niet minder om en ik mis hem nog elke dag, maar ik ben wel dankbaar dat ik de stap heb gezet en tot op de dag van vandaag helpt het me zeker door moeilijke momenten heen als ik mijn gedachten kan verzetten... Rick staat eigenlijk een beetje symbool voor mijn begin als demonstratrice en dat maakt het alleen maar meer bijzonder voor mij en geeft me ook des te meer kracht om ervoor te (blijven) gaan!

Stel daarom de dingen die je graag doet niet uit en maak er gewoon tijd voor. Want het is belangrijker dan je beseft...

Happy crafting!

Geen opmerkingen